HURRA FÖR SOLEN?

Finns det något bättre än att vakna upp på en lördag och utanför lyser solen starkt mitt uppe på himlen?
Vet inte om den gör det hemma hos er i Sverige nu men här i Madrid har våren verkligen kommit igång.

Och visst älskar alla sommar och sol. Det finns väl inget mer underbart än att gå runt på stan under den stekande solen och äta en glass. Eller att ligga på stranden och ta ett dopp då och då i det svalkande havet.
I Sverige uppskattas det ofattbart mycket. Betydligt mer än här i Spanien. I Spanien är värmen en självklar del av året och på sommaren är det snarare tvärtom, -det är de svala dagarna som uppskattas mer.
Madrid är en stad belägen som ni alla vet i mitten av Spanien. Faktiskt nästan precis i mitten. Detta gör att Madrid inte är i närheten av något hav och de små sjöar och floder som finns är inte många.
Ni kan förstå den olidliga värmen som existerar här på somrarna då.
En snittemperatur på ungefär 40 grader.

Visste ni också att det är under sommarhalvåret det dras mest energi här i Spanien?
I Sverige är det tvärtom. På vintern när det är kallt används mer uppvärmning av hus och lägenheter. Här i Spanien är det på sommaren air conditioners sätts på för nerkylning av bostäder.
Kan ni tänka er då om temperaturen skulle höjas ännu mer? Några av oss skulle nog hurra för de ökande sommargraderna i Sverige medan andra av oss skulle få lida. Till exempel folket här i Spanien. Fortsätter temperaturstigningen som den har gjort nu de senaste åren kommer det resultera i en medeltemperatur på upp emot 50 grader under somrarna. Spanien kommer då att klassas som en öken.

Det finns redan delar av Spanien idag som kan likna sig med Sahara, till exempel Almeria i sydöstra Spanien. Där är vattnet ett stort problem och sprider detta klimat sig över hela Spanien kommer landet få stora problem.

Njut av vädret bäst ni kan, självklart. Men tänk på att temperaturökning inte medför så mycket gott som man kanske kan tro. I Sverige kanske ökningen inte gör en så synlig skillnad, men i de varmare länderna kan de höga temperaturerna komma att bli olidliga, till och med livshotande i många och värsta fall.

H.

image28
Är det såhär Spanien kommer att se ut om några år?
Bild lånad av ignorancia.org


Kommentarer
Postat av: Linus

Mycket bra initiativ. Fortsätt!

2008-04-12 @ 13:05:17
Postat av: Lu

i like.

2008-04-12 @ 19:02:34
Postat av: Toprunner

Om vi står inför en temperaturhöjning är det väl bättre att förbereda sig för konsekvenserna istället för att slösa resurser på att försöka förhindra den. Miljö och energi ska man ju spara i vilket fall.

2008-04-19 @ 16:31:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0